Att aktivera sin hund och ge den något att jobba med brukar resultera i en nöjd och glad hund som lättare kan slappna av. Alla hundar tycker om att nosa på saker, vare sig det är en blodhund eller en mops. Alla hundar har ett relativt utvecklat luktsinne även om nosen är kortare på en del raser. Det betyder att oavsett vilken ras det är på din hund så kan den ha stor behållning av att spåra och använda nosen.

Smarta eller dumma hundar

Att olika hundraser är avlade för vitt skilda ändamål känner du kanske till. En del raser har avlats för att spåra i många generationer, eller för att ha ett jaktintresse eller kanske för att vakta eller valla. Vilda djur brukar alltid intressera hundar oavsett ras och de nosar intresserat på tydliga dofter efter andra djur. Intresset att nosa och undersöka kombineras många gånger med hundens jaktintresse och får den mer motiverad att följa ett spår. Viltspår är en sysselsättning som kan passa många hundar, men det måste ske under organiserade former. Exempel på när viltspår kan vara bra är vid en trafikolycka som innefattar ett påkört djur som sedan sprungit i väg. Då kan hundar användas för att hitta det skadade djuret så det kan avlivas och slippa lida mer. Även inom jakt används detta i form av eftersök då hundar kan hitta skadeskjutet vilt.

Olika hundar är så klart olika lämpade, och enligt vissa experter är vissa raser smartare än andra. Det är en intressant läsning som baseras på hundens förmåga att utföra uppgifter och vara lydiga. Detta stämmer dock inte riktigt eftersom förmågan att bli tränad att utföra cirkuskonster och lydnadsmoment endast visar hur lättränad hunden är, inte hur bra den tänker själv. De raser som ses som svårast att träna är ofta väldigt intelligenta och tillräckligt smarta för att själva förstå vad som är viktigt för dem. Är det att hämta en boll och hoppa ett hinder eller bära en apportbock eller är det viktigare och mer intelligent att klura ut hur man öppnar ugnen för att komma åt söndagssteken?

Väldigt få hundar är ointelligenta, det handlar bara om vad hunden själv har att vinna på att utföra uppgifter. Har du en svårmotiverad hund gäller det att du listar ut vad som motiverar din hund lite extra och använder dig av det som belöning.

Så här lägger du ett enkelt spår

För att lägga ett spår varierar tillvägagångssättet lite beroende på vad för spår du lägger. Det finns flera olika typer. Vi tänker oss nu att det är ett enkelt spår där hunden ska nosa sig fram från start till mål. För valpar görs kortare spår och med en godisbit med jämna mellanrum, men det funkar även för hundar som inte är vara att spåra alls.

Du markerar en start och sedan går du bara en bit rakt fram eller följer naturliga vägar runt träd och stenar. Till en början bör du sätta i fötterna ordentligt, skrapa med foten här och där och gör ett tydligt spår åt hunden. Markera efter hand med snitslar eller andra landmärken så du vet var du har gått. Markera spårets slut med något väldigt gott eller spännande.

Efter att du har lagt ett spår ska det ”vila”. Det betyder att det ska gå en tid så att alla doftpartiklar hinner falla till marken. Normalt är att låta spåret ligga minst en halvtimme upp till flera timmar innan hunden släpps på. Har du lagt ett spår är det bara att vänta och under tiden du sitter där kan du passa på att titta på erbjudanden på bingo.com för att få lite spänning i tillvaron. Spåret blir lättare för hunden när doften lagt sitt rätt, så det är viktigt att du verkligen ser till att vänta ett tag innan ni går spåret. Ta med lite matsäck och kanske en campingstol och sätt dig i solen och spela lite online casino. Tiden går fort och det finns dessutom flera spel med hundtema för den som inte kan få nog av hundar ens för en liten stund.

När tiden har gått tar du din hund till startpunkten, säger kommandot för att spåra och låter sedan hunden sköta sitt, utan att du stör. Tappar hunden spåret, stå still och vänta. Till slut kommer den hitta och fortsätta igen. Belöna rejält vid slutet.

Lycka till!