En hund är som trevligast om den är snäll, kommer när du ropar, kan vara ensam hemma en liten stund utan att riva sönder inredningen och om den inte drar som en slädhund i kopplet under promenaden. Det är inte bara de som vill tävla i olika grenar som behöver träna sina hundar utan även den vanliga vardagshundägaren behöver lägga lite tid på att träna familjehunden.

Uppfostran eller träning?

Vissa tycker att en del saker ingår i en hunds uppfostran medan andra menar att allting är träning. Båda har rätt. Vardagslydnad kan kallas allmän uppfostran. De går hand i hand med varandra och behövs för att din hund ska bli så trevlig och smidig som möjligt att hantera.

För att lyckas med fostran av din hund är det bra om du tänker på att börja träna tidigt med din valp. Det finns saker du kan träna på redan från första början, dagen valpen kommer hem. Rumsrenheten och tryggheten bland annat. Genom att observera din valp och lära dig dess tecken kan träningen gå väldigt mycket smidigare och lättare.

Det första den lilla valpen behöver lära sig är att göra sina behov ute. Det kan ta olika tid och kräva olika mycket energi beroende på hur du väljer att göra. Försök alltid med positiva metoder med mycket beröm när valpen gör rätt. Att ta valpen i nackskinnet, skaka, ryta eller trycka ner nosen i pölen ger oftast en rädd och misstänksam hund som hellre gömmer sina ”olyckor” där du inte upptäcker dem.

Så fort valpen har vaknat, ätit eller lekt en stund är det dags att ta den under armen illa kvickt och bära ut den så den kan få göra ifrån sig. Ibland kan du behöva vara ute en stund, men är du bara tålmodig och ger den mycket beröm när den gör ifrån sig ute kommer den att förstå att det är ute man bajsar och kissar.

Skötsel

Att bli borstad, badad och få klorna klippta är också viktiga saker att börja med redan när hunden är liten. En vuxen hund som inte alls vill vara med på noterna är lite svårare att hantera. Tänk också här på att ge mycket beröm och träna små stunder i taget. Klipp ett par klor eller en tass åt gången, beröm och lek lite för att sedan ta en ny tass. Om du tränar dessa saker när valpen redan är väldigt trött och har busat av sig ordentligt är den betydligt lugnare och orkar inte riktigt ha lika många synpunkter.

Valpen ska också vänjas vid att du tittar den i munnen, borstar tänderna på den och att du känner igenom den över hela kroppen. Det är viktigt att du kan känna igenom hela hunden om den skulle råka skada sig eller om du behöver plocka bort en fästing.

Gå i koppel är en annan bra sak som hunden behöver lära sig. Tänk på att inte använda stryphalsband. Gör du rätt och lockar hunden med en leksak eller med godis kommer den att följa dig ganska villigt. Tänk alltid positiv träning!