Det finns många olika sätt att träna en hund och med olika metoder. Det bästa är att motivera hunden med belöningar så att den blir positiv till att utföra saker. Träningen ska vara en rolig lek för hunden. Det spelar inte så stor roll vad det är för träning så länge hunden tycker att det är roligt.

Prova på innan du bestämmer dig

För att veta vad du vill ägna dig åt med din hund kan du prova på lite olika hundsporter. Ofta brukar de lokala hundklubbarna och hundcentren ha dagar med öppet hus, prova på eller kurser som låter deltagarna prova på lite olika aktiviteter. Agility, rallylydnad och vanlig tävlingslydnad är populära grenar som kan provas på. Att ta en allmän hundkurs kan vara en bra start innan du vet vad du och hunden trivs med.

Viktigt att slappna av

Även om det är viktigt med träning och aktivering så är det minst lika viktigt att låta hunden slappna av i olika sammanhang eller att kunna ta det lugnt där hemma. En hund som irrar runt och inte kommer till ro är inte glad utan stressad. Hunden behöver lära sig att ta det lugnt, och vad kan passa bättre än att då sitta hemma i soffan och leta efter någon iGame bonuskod som verkar intressant? Att spela lite en stund är avkoppling för dig och hunden lär sig att du inte alltid ägnar den uppmärksamhet. Handen på hjärtat så vill alla göra något annat för en stund lite då och då. Är det dessutom riktigt ruskigt väder ute kan det vara riktigt skönt att hamna i soffan med en filt och lite spännande spel på datorn eller mobilen.

Många hundsporter

Rallylydnad passar alla och går ut på att du tillsammans med hunden ska ta er igenom en bana av olika uppgifter. Uppgifterna finns angivna på en skylt och kan variera mycket. Olika svårighetsgrader och klasser förekommer också. I nybörjarklass får hunden dessutom framföras i koppel, vilket kan vara perfekt om du inte har inkallning på hunden.

Agility vet de flesta vad det är och här gäller det att ha en lydig hund som tycker om att springa, men som ändå klarar av att vara lös med mycket störning och komma när du ropar. En fartfylld sport som är kul att både utöva och titta på.

Uppletande är en annan gren som kan vara rolig. Den går ut på att hunden ska hitta några gömda saker inom en ruta och den ska komma tillbaka till sin förare med varje sak. Hundar tycker om att leta och finna och många hundar är duktiga på detta även utan så mycket träning.

Nosework är väldigt populärt. Det är även kallat specialsök och går ut på att lära hunden hitta och markera en viss doft, precis som polisens och tullens hundar. I hundklubbarnas verksamhet är det ofta eukalyptus eller en annan stark men ofarlig doft, men grunden i tävlingsgrenen är tjänstehundarnas specialsök inom polis, militär, räddning och tull.

Parkour för hundar, eller hundparkour är än så länge inte någon tävlingsgren men är väl värd att sägas några ord om. Det går ut på att hunden ska klättra upp på saker som stenar, kanter, murar, bord, bänkar, fallna träd och liknande eller stå med framtassarna på en lyktstolpe. Endast fantasin sätter gränser. Just hundparkour ger ofta hunden ett ökat självförtroende samtidigt som den får miljöträning. Det kan också vara ett bra sätt att avleda en utåtagerande hund vid hundmöten eftersom hunden får en uppgift att fokusera på. Ökad balans, smidighet och kroppskontroll ger ett bättre självförtroende för en hund. Tänk på att inte låta hunden hoppa för högt upp eller ner, samt vara försiktig på hala underlag så din kompis inte skadar sig.

Lycka till med din hundträning!