När du har hämtat hem din valp följer flera veckors valpmys och det är en viktig tid för dig och valpen. Det är mycket som ni ska ta er igenom. Valpen behöver lära sig var den hör hemma och vilka som ingår i den närmaste flocken men även att vara bekväm i flera olika miljöer. Just miljöträning för unga hundar är viktigt så att du lägger en bra grund för en stabil och trygg individ.

Ta en valpkurs

Genom att anmäla dig till en valpkurs lägger du en bra grund för fortsatt träning och du får även hjälp med hur du kan träna in olika saker och ventilera eventuella problem du stöter på längs vägen.

Ni lär er tillsammans de enklaste kommandona som sitt, ligg och stanna, att möta andra hundar och att socialisera. Många valpkurser innehåller också en liten prova på-del när det gäller att lägga spår. Just spår är något som de allra flesta hundar tycker om. Du lär dig hur du ska lägga valpspår och kan sedan efter kursen fördjupa dig i ämnet. Tänk bara på att valpen inte ska hoppa över hinder och utsättas för hård träning, allt ska lekas fram med belöning vid rätt tidpunkt. Valpkurser kan också lägga en grund till klickerträning så boka inte första bästa valpkurs utan att titta igenom innehållet och målet med just den kursen.

Socialisering och passivitet

Genom en valpkurs får du och din valp lite mer vana gällande att träffa andra människor och hundar, ni kan få vänner och lekkamrater inför framtiden och även få en möjlighet att träna passivitet. Passivitet är viktigt att lära framför allt väldigt aktiva hundar så att de kan slappna av och ta det lugnt om du exempelvis skulle råka på en bekant på promenaden och stanna och småprata, när du väntar på bussen eller tåget eller kanske bara utanför affären medan kompisen är inne och handlar. Att ha en hund som blir rastlös och börjar irra runt i kopplet i sådana situationer är inte alltid optimalt. Det samma gäller hemma. Hunden behöver lära sig att ta det lugnt inomhus också. Den ska kunna lägga sig och vila i lugn och ro utan att flyga på benen och förvänta sig aktivering så fort du ändrar ställning i soffan.

Tänk på att en hund som är rejält trött har lättare för att slå sig till ro. Du måste aktivera din hund med något varje dag, och har du en ras som är mer aktiv än andra är det ditt ansvar att se till att den får stimulans. En understimulerad hund börjar väldigt lätt utveckla olater som att bita sönder saker och den mår inte bra.

Träna med din hund så mår ni bättre båda två!